Lessenreeks rond fibromyalgie

Project: Lessenreeks rond fibromyalgie

(een pdf versie van deze tekst kan U hier vinden)

Aan de Universiteit van Gent krijgen de huisartsen in opleiding ook een intro rond het thema ‘somatisch onvoldoende lichamelijk verklaarde klachten’. (kortweg SOLK) Hieronder kunnen we ook fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (kortweg CVS) catalogeren.

De lessen bestaan uit een eerste kennismaking rond dit thema, aangeboden in het vierde jaar van de opleiding. In deze inleiding wordt vanuit casuïstiek een basis aanpak besproken. Deze aanpak is gebaseerd op het bio-psychosociaal model. Dit betekent dat er naast de lichamelijke klachten, ook rekening gehouden wordt met psychologische en sociale klachten.

In het 7de jaar zien de studenten terug een lesdeel (ongeveer drie uur) rond ‘somatisch onvoldoende lichamelijk verklaarde klachten’. Dit gebeurde op basis van een rollenspel, waarbij de lesgever of een acteur de rol speelt van patiënt en de klasgroep hierop inspeelt. Dit heeft men nu echter verandert door in plaats van het rollenspel, ervaringsdeskundigen hun verhaal te laten doen en de studenten hierop te laten reageren en vragen te laten stellen aan de ervaringsdeskundige.

Na overleg met lesgevers, Dr. Tom Declercq (huisarts) en Roland Rogiers (psycholoog en gedragstherapeut) kwamen we tot een akkoord om vanuit FibroRes vzw de nood aan ervaringsdeskundigen op te vangen. Gezien dit momenteel beperkt is tot de universiteit van Gent, neemt Lamia Ben Brahim, voorzitster binnen de vzw FibroRes, dit op zich. In een later stadium hopen we dit soort samenwerkingen te kunnen uitbreiden naar andere opleidingen en/of universiteiten.

Met dit initiatief dragen we alvast een steentje bij aan de opleiding van de huisartsen van de toekomst en hopen hiermee om fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom beter herkenbaar te maken.

Het bestuur

Onderzoek naar Fibromyalgie een duwtje in de rug geven, onderzoek actief promoten, en verstrekken van informatie.